En viktig del av naturvårdsarbetet är att förbättra häckningsmöjligheterna för olika arter. På bilden hungriga törnskateungar. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim
En viktig del av naturvårdsarbetet är att förbättra häckningsmöjligheterna för olika arter. På bilden hungriga törnskateungar. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim

Naturvårdsfrågor

Värmdö Fågelklubb arbetar kontinuerligt med olika naturvårdsfrågor, både konkreta åtgärder/rådgivning och opinions-/lobbyarbete. Det är en viktig del i vårt arbete för att öka intresset och skapa skydd för fåglar.

Remissinstans och rådgivare
Vi har regelbunden kontakt med Värmdö kommun rörande bl.a. friluftslivet, nya naturreservat och olika byggärenden. Som exempel kan nämnas att klubben har deltagit i diskussioner med Naturvårdsverket rörande fågelskyddsområden i den kommande nationalparken vid Nämdö samt skickat in synpunkter på olika planer, se nedan. 

Hemmesta sjöäng
Sedan många år har klubben i samverkan med andra föreningar varit hårt engagerad i att stoppa en planerad förbifart genom Hemmesta storskog och sjöäng. Planerna lades efter valet 2018 på is.

Däremot uppmärksammade klubben i april 2019 att områden med höga naturvärden nära sjöängen avverkningsanmälts. Klubben försåg då kommunen med information om det rika fågellivet, i syfte att skogen skulle få stå kvar. Många Värmdöbor engagerade sig mot avverkningarna och Facebook-gruppen Rädda Hemmesta Storskog bildades. Vintern 2023 skedde tyvärr omfattande avverkningar i sjöängens närhet, bland annat intill den värdefulla sumpskogen i östra delen av sjöängen. 

Avverkningsanmälda områden i sjöängens omedelbara närhet. Området längst till öster är nu  avverkat.
Avverkningsanmälda områden i sjöängens omedelbara närhet. Området längst till öster är nu avverkat.

I maj 2023 släpptes tre indiska vattenbufflar ut i Hemmesta sjöäng. Vattenbufflar är fantastiska betare i våtmarker, där kor till skillnad från bufflarna riskerar att fastna. Genom att de bland annat betar ned vass och kaveldun hoppas Värmdö Fågelklubb att skötseln av våtmarken blir bättre och billigare. Projektet med bufflarna drivs av Värmdö kommun. Det har gått riktigt bra, så flera nya hagar är på gång och har vi tur kanske det finns 10 vattenbufflar som naturvårdare sommaren 2024.

En av skrattmåsflottarna. Foto Håkan Steen En av skrattmåsflottarna. Foto Håkan Steen

I januari 2020 placerade kommunen ut två efterlängtade skrattmåsflottar på Hemmesta sjöängs vattenspegel. Projektet har drivits av klubben tillsammans med Värmdö kommuns driftenhet. Flottarna är av trä och cirka 2 x 2 meter. En skrattmåskoloni  i Hemmesta sjöäng skulle möjliggöra för fler arter att häcka eftersom kolonin ger skydd mot predatorer. Hittills har dock inga häckningar skett.

Horsstensleden
Värmdö Fågelklubb har också tagit kraftig ställning mot en kryssningsled förbi Horssten. ​​​​​​Värmdö kommun, som också motsatt sig en led genom det värdefulla skärgårdsområdet, planerar nu ett naturreservat omfattande Horssten/Grönskär.

Skogsstyrelsen vill klassa den vackra skogen söder om fågeltornet som nyckelbiotop, men området är avverkningsanmält. Foto: Eva Stenvång Lindqvist
Skogsstyrelsen vill klassa den vackra skogen söder om fågeltornet som nyckelbiotop, men området är avverkningsanmält. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Inventeringar

Regelbundna fågelinventeringar görs vid Hemmesta sjöäng, året om. På så sätt får klubben och inte minst kommunen en god bild av fågellivet och den utveckling som skett sedan restaureringen blev klar 2014. 

Vi har även ett nära samarbete med Värmdö kommun när det gäller naturvårdsarbetet vid Hemmesta sjöäng och sköter även vinterfågelmatningen där. 

Holkuppsättning

Under de senaste åren har klubben tillsammans med en samfällighet, privatpersoner och Scouterna satt upp över hundra fågelholkar på Värmdö, främst vid Farstaviken, Hemmesta sjöäng och Ösbyträsket. Våren 2021 sattes också en holk upp vid Hemmesta sjöäng till minne av Lasse Persson, mångårig styrelseledamot och revisor. 

En av knipholkarna vid Hemmesta sjöäng. Foto: Eva Stenvång Lindqvist