Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut kommande programpunkter (med reservation för eventuella ändringar). Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21. Vill du ha skådarsällskap för att utanför programmet besöka någon lokal, eller skåda sträck, gör ett inlägg i vår Facebookgrupp!

Coronapandemin är inte helt över och smittspridningen kan mycket väl öka, även om det för närvarade inte gäller några särskilda restriktioner. Visa därför den hänsyn som behövs när du deltar i våra programpunkter. 

Kommande programpunkter

SEPTEMBER
Lördag 14/9: Höstens fåglar på Värmdö

Värmdö har kapacitet att fungera som ”tankstation” för många fåglar under den ansträngande höstflytten. Man vet aldrig vilka fåglar som rastar och var! Sören Bevmo leder och guidar oss till bra rastlokaler för de fåglar som flyttar så här års. Han kommer att ”reka” dagarna innan så att vi får ett så stort utbyte som möjligt av exkursionen. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 12/9 på tel. 073-906 94 30.
 
Lördag 28/9: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken
Runt och i denna imponerande slättsjö, belägen öster om Enköping, kan vi bland annat vänta oss att få se mängder av de flyttfåglar som ännu inte hunnit lämna landet. En förnämlig lokal där nästan allt kan ses, alltid intressant för både nybörjaren och den mer erfarna skådaren. Sven Faugert leder och hjälper oss att hitta olika rastande fåglar. I slutet av september och första halvan av oktober brukar man med lite tur och lämpligt väder kunna se exempelvis mängder av gäss av flera arter, rovfåglar, skäggmesar m.m. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Till Hjälstaviken är den beräknade körtiden drygt en timme. Anmälan till Sven senast 26/9 på tel. 070-493 19 21. Ta med fika/lunchmatsäck!
 
Lördag 28/9: Sträckmorgon vid Vedhamn
Ingarös sydvästra hörn är en både art- och individrik plats för att uppleva höstens fågelsträck. Förra hösten visade sig bergknallen ovanför badbryggan vid Vedhamn vara en utmärkt obsplats; här kommer sträcket lågt, man har fint medljus och det är nära över till fastlandet. Tusentals småfåglar, duvor och även en del gäss, rovfåglar och annat passerar förbi under goda dagar, gärna med mulet väder och vindar från N eller O. Johan Adolfsson och Martin Olgemar leder och svarar på frågor som: Hur skiljer man de olika locklätena åt? Hur ser man skillnad på förbiflygande orm- och fjällvråkar? Och hur räknar man egentligen en flock på 300 ringduvor? Tubkikare är bra att ha men inget måste. Tips: sök efter obsarna från Vedhamn hösten 2023 på Artportalen så får du en uppfattning om arter och antal! Samling kl. 06.30 vid obsplatsen. Parkering på eget ansvar, eller ta bussen och gå av vid hållplats Venderbyvägen och gå ca 400 m till Vedhamn. Anmälan till Johan Adolfsson på tel. 070-585 82 30.

OKTOBER
Lördag 5/10: Sträckmorgon vid Vedhamn

Se 28/9 för information.
 
Lördag 12/10: Höstexkursion till havsbandet vid Sandhamn
Nu är det full höst och många flyttfåglar är på väg söderut eller rastar i havsbandet. Vi tar Waxholmsbåten kl. 09.40 från Stavsnäs vinterhamn (tiden för avgång är dock osäker då hösttidtabellen inte är publicerad ännu). Buss 434 anländer lagom till båtens avgångstid. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn, och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem runt 15.40. Ta med varma kläder och ordentligt med fika. Tom Arnbom leder spaningen och visar på både stannfåglar och rastande eller sträckande flyttfåglar. Chans på olika sim- och dykänder, sträckande rovfåglar, kanske sidensvansar eller snösparvar och andra flyttande tättingar. Har vi tur kanske en eller östlig höstraritet har stannat till för att fylla på fettförrådet. Havsörnen kommer att jaga längs öarna runt Sandön. (För mer information och inspiration när det gäller fåglar på Sandhamn, läs mer här.) Anmälan senast 10/10 till Tom på tel. 070-55 440 66, gärna via sms men självklart går det även att ringa. (Obs! Tiderna är preliminära. Definitiva tider kommer att meddelas i vår Facebookgrupp och här på hemsidan när det närmar sig.)

Lördag 19 eller söndag 20/10: Tur till ytterskärgården
Någon av dagarna planerar vi att göra en tur till ”heta” öar och ögrupper för höststräckande och rastande flyttfåglar i Värmdö kommuns stora skärgård. Förra året prövade vi lyckan på Bullerö. I år prövar vi kanske Kastön eller så far vi till Bullerö igen. Vädret avgör. Är du intresserad? Hör av dig till Johan Adolfsson på tel. 070-585 82 30.
 
Lördag 26/10: Fågellokaler på Värmdö
Traditionell rundtur, där Sören Bevmo visar hur man hittar till några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören, som är väl hemmastadd i våra fågelmarker, leder färden till både välkända och mindre kända Värmdölokaler. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 24/10 på tel. 073-906 94 30.
 
NOVEMBER
Lördag 9/11: Artrally

För att liva upp denna normalt dystra och underskådade fågelmånad genomför vi för fjärde gången ett artrally även på senhösten, med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Vi hjälps åt att hitta en del intressanta flyttfåglar, som har dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt. Det kan bli en del överraskningar och vi får ”på köpet” en överblick över fågellivet i vår kommun.
 
Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på/från Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Vi kommer att ha två klasser: en ekoklass och en vanlig klass. Deltagare i ekoklassen reser med kollektiva färdmedel, går till fots eller cyklar (inklusive elcykel). I båda klasserna kan lagen bestå antingen av flera eller endast en person. För lag med flera personer gäller att samtliga i laget observerar fågeln för att den ska räknas. (Om du inte redan är med i något lag, hör av dig till Tom Arnbom så försöker han hitta en ledig plats i något lag. Kontakta Tom på tel. 070-55 440 66, gärna via sms). Tidpunkten för artrallyt är mellan kl. 07.00 och kl. 16.00. Vid avslut (16.00) träffas vi vid Ekedalsspårets grillplats för artgenomgång, prisutdelning och korvgrillning. För varje fem minuter som ett lag är sent dras en art av. Vi inleder med en genomgång av vilka arter som observerats och utser flera vinnare. Har två lag lika många arter avgör lotten. Anmälan (lagnamn och deltagare) till Tom Arnbom, tel. se ovan, gärna via sms men självklart går det även att ringa.

DECEMBER
Måndag 2/12: Innekväll med föredrag och bilder

Vi träffas som vanligt för att mingla, lyssna på ett intressant föredrag om fåglar och fågelliv och njuta av bilder. (Mer detaljer meddelas senare.) Plats: Kyrkettan i Gustavsberg. Tid: Kl. 19.00. Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 29/11 på tel. 070-493 19 21.

Senaste arrangemangen

Hösten 2024: Lördag 31/8 – söndag 1/9: Bullerö • Lördag 31/8: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Söndag 18 augusti: Exkursion till Fysingen
Våren 2024: Fredag 7 juni: Nattsångare • Söndag 2 juni: Fågelpromenad på kyrkogården vid Värmdö kyrka • Lördag 1 juni: Vandring i Kungliga Nationalstadsparken • Lördag 25 maj: Exkursion till Fysingen • Lördag 18 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten • Onsdag 15 och lördag 18 maj: Fågelsång för nybörjare • Torsdag 9 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Söndag 5 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng • Lördag 4 - söndag 5 maj: Exkursion med övernattning till Björkskärs skärgård • Torsdag 2 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Onsdag 24 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Söndag 21 april: Sträckmorgon vid sydligaste Ingarö • Lördag 20 april: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • Torsdag 18 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Lördag 13 april: Vårexkursion till havsbandet i Sandhamn • Lördag 23 mars: Flockar av vårfåglar! • Tisdag 19 mars: Årsmöte med föredrag av Rickard Flodén • Söndag 10 mars: Vinterexkursion i Långviksträsk-området • Torsdag 1 – torsdag 29 februari: Februariracet • Lördag 24/2 och lördag 27/1: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 13/1: Artrally 

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Foto: Tom Arnbom

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. 
Skådarmorgnar 2025: datum kommer i vårprogrammet.

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!