Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist
Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21!

Hösten 2020

Programmet är utformat för att kunna genomföras med den försiktighet och hänsyn som krävs mot bakgrund av coronaviruset. För dig som deltagare gäller att du
• inte kommer om du känner dig det minsta sjuk
• undviker att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp
• inte samåker till/från exkursionerna annat än med medlemmar av din familj
• håller cirka 2 meters avstånd till övriga deltagare
• inte lånar saker (kikare, fågelböcker, pennor osv.) av andra deltagare, eller lånar ut till dem
• nyser eller hostar i armvecket.

 
Lördag 19/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet
Jordbrukslandskapet på Värmdö har kapacitet att fungera som ”tankstation” för många fåglar under den ansträngande höstflytten. Man vet aldrig vilka fåglar som rastar och var! Sören Bevmo leder, och kommer att ”reka” dagarna innan så att vi får ett så stort utbyte som möjligt av exkursionen. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 17/9 på tel. 073-906 94 30.
 
Torsdag 1/10: Skådarpub
Vi träffas på Bridge 77 i Gustavsbergs centrum från kl. 18.30 för att umgås och prata fåglar m.m. och omkring kl. 19.00 delas vandringspriset ut till Carl Bredberg som vann februariracet. Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 29/9, på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna boka bord med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna! (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).
 
Lördag 3/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken
Runt och i denna imponerande slättsjö kan vi bland annat vänta oss att få se mängder av de flyttfåglar som ännu inte hunnit lämna landet. En förnämlig lokal där allt kan ses med litet tur, alltid intressant för både nybörjaren och den mer erfarne. I oktober brukar man med litet tur och lämpligt väder kunna se exempelvis mängder av gäss av flera arter, rovfåglar, skäggmesar m.m. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Sven Faugert leder. Anmälan till Sven senast 1/10 på tel. 070-493 19 21. Ta med fika/lunchmatsäck!
 
Söndag 1/11 (Allhelgonadagen): Fågellokaler på Värmdö
Rundtur där vi visar några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören Bevmo, som är väl hemmastadd på både välkända och mindre kända Värmdölokaler, leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 30/10 på tel. 073-906 94 30.
 
Måndag 2/11: Innekväll med föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg: Ljusets avsked och återkomst
Plats: Kyrkettan. Tid: Kl. 19.00. Naturfotografen Niclas Ahlberg/N, visar bilder av de naturskatter som finns att njuta av på Gotland. Efter presentationen finns möjlighet köpa boken med samma namn. Alla välkomna! Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 31/10 på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna möblera med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna! (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).
 
Lördag 7/11: Artrally
För att liva upp denna normalt dystra och underskådade fågelmånad genomför vi för första gången ett artrally även på senhösten med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Så här års kan nämligen en del intressanta flyttfåglar ha dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt.
 
Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Start kl. 07.00 på valfri punkt och avslut kl. 16.00 vid målgången som sker på Bridge 77 i Gustavsbergs centrum. Därefter äter vi middag tillsammans. Mat till självkostnadspris. Anmälan till Tom Arnbom senast 5/11 på tel. 070-554 40 66 – ange också om du är med på middagen eller inte. Även om du inte tävlar är du välkommen att delta i middagen, anmäl detta till Tom. (Du kommer förstås bara till middagen om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!)
 
Reglerna är enkla: 2-5 personer deltar i ett lag – det gäller att alla i laget ser eller hör en fågelart för att den ska räknas.
 
Vi tävlar i två klasser, inklusive en särskild ekoklass. (Deltagarna i ekoklassen får bara använda kollektiva färdmedel, gå till fots eller cykla, även på elcykel – observera att elsparkcykel, segway och elmoppe inte är tillåtna!) Starten sker på valfri plats. För lag som kommer för sent i mål dras en art av per 5 minuters försening. Har två lag lika många arter avgör lotten.
 

En av våra exkursionsledare - Sören Bevmo.

Senast genomförda arrangemang

Lördag 5/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Söndag 23/8: Exkursion till Fysingen • Lördag 13/6: Nattsångare vid Hemmesta sjöäng • Lördag 16 eller söndag 17/5: Svenska Högarna/Horssten INSTÄLLT • Söndag 10/5: Fågelsång för nybörjare vid Ösby träsk • Söndag 10/5 FågeLskådningens dag vid Hemmesta sjöäng INSTÄLLT • Lördag 9/5: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • Torsdag 16/4, 30/4, 7/5, 14/5: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng INSTÄLLDA • Måndag 23/3 Skådarpub med prisutdelning INSTÄLLT • Lördag 21/3: Flockar av vårfåglar! INSTÄLLT • Lördag 1 – lördag 29/2. Krysstävling på Värmdö fastland •  Måndag 10/2: Årsmöte med föredrag och bildvisning av Tomas Axén Haraldsson: Bland tekoppar och minareter - fågelskådning i Mellanöstern • Lördag 11/1: Artrally på Värmdö fastland 

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi i fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan.
Skådarmorgnar 2021: Datum kommer i slutet av 2020. 

Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist
Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet kostar 25 kr. Swisha gärna!

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil (obs! beloppet höjt fr o m 2019), en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!