Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut kommande programpunkter (med reservtion för eventuella ändringar). Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21.

Coronapandemin är inte helt över och smittspridningen kan mycket väl öka, även om det för närvarade inte gäller några särskilda restriktioner. Visa därför den hänsyn som behövs när du deltar i våra programpunkter. 

Vårprogram 2023

Tisdag 21 mars: Årsmöte med bildvisning och spännande föredrag
Tid: klockan 19.00. Plats: Kyrkettan, Gustavsberg. Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga här på hemsidan när det närmar sig. I samband med årsmötet delas det prestigefyllda vandringspriset ut till vinnaren av Februariracet. Efter det formella årsmötet visar Måns Grundsten bilder och berättar om Gotska Sandön, men även om Raritetskommitténs arbete och om fältbestämning av fåglar. Klubben bjuder på fika. Anmäl dig till Sven Faugert på tel. 070-493 19 21.

Lördag 25 mars: Flockar av vårfåglar!
Vi hoppas kunna njuta av stora flockar av tidiga flyttare – gäss, sångsvanar, sånglärkor, tofsvipor, starar, skogsduvor m.fl. - som rastar och födosöker i olika biotoper på Värmdö och Ingarö. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl 07.00. Ta med fika! Sven Faugert leder tillsammans med Sören Bevmo. Anmälan till Sven senast torsdag 23 mars på tel. 070-493 19 21.

Torsdag 13 april: Premiär för vårens skådarmorgnar vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Lördag 15 april: Vårexkursion till havsbandet i Sandhamn
Nu har vintern tagit slut och många vårfåglar är på gång i havsbandet. Vi tar Waxholmsbåten ut kl 07.00 från Stavsnäs vinterhamn. Det går buss 434 som passar ihop med båten. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem vid 13.30. Ta med varma kläder och ordentligt med fika. Vi hoppas på både kvardröjande vinterfåglar och nykomna vårfåglar som sånglärkor och stora flockar alfågel, ejder m.m. Har vi tur kanske en salskrake passerar förbi. Havsörnen kommer att jaga längs öarna runt Sandön. (För mer information och inspiration när det gäller fåglar på Sandhamn, läs gärna Per Åsbergs artikel i nr 4 2020 av Fåglar i Stockholmstrakten. Det finns också en text om Sandhamn här på hemsidan, klicka här.) Anmälan senast 13 april till Tom Arnbom på 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa. Obs. tiderna är preliminära. Definitiva tider kommer att meddelas på Facebook och här på hemsidan!

Lördag 22 eller söndag 23 april: Sträckmorgnar vid sydligaste Ingarö
Förra året drog vi igång sträckskådningen efter en del års uppehåll. Nu startar vi årets sträckskådning med det intressanta vårsträcket! Samling vid parkeringen till Björnö naturreservat kl. 05.30 för en kort. promenad till obsplatsen Branten. Vi hoppas att väder och vind ger en del sträckande fågel och gärna på hyfsat håll. Chans till jämförande av flygande stor- och smålommar, flockar av storspov, sjöorre, svärta och förhoppningsvis även kustlabb och en del nyanlända vårfäglar. Tubkikare behövs. Johan Adolfsson och Martin Olgemar leder. Anmäl till Johan på 070-585 82 30 på torsdag den 20 så meddelar han vilken dag det blir!

Lördag 22 april: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Ta med fika. Tom Arnbom leder. Ingen föranmälan.

Onsdag 26 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Obs onsdag! För info, se spalten. 

Torsdag 4 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 

Lördag 6 – söndag 7 maj: Exkursion med övernattning till Björns skärgård
Följ med på en spännande helgutflykt till Björns skärgård, allra längst ut i havsbandet, med chans till trevliga fågelobservationer och exklusiva naturupplevelser! Övernattningsmöjligheter finns i stuga för ett begränsat antal deltagare, därutöver går det också att tälta. Kostnaden för boende och båtresa från Fågelsundet kommer att bli i storleksordningen 1 000 kr per person, något beroende på antalet deltagare. Till det kommer kostnader för mat och bilresa. Närmare detaljer om kostnader och tider för båtresa m.m. meddelas senare här på hemsidan och Facebook.
Ta med sängkläder och egen mat, som är lätt att tillaga! Anmäl senast 15 april till Johan Adolfsson på 070-585 82 30.

Söndag 7 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats!

Torsdag 11 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Lördag 13 och onsdag 17 maj: Fågelsång för nybörjare
Den här mycket populära exkursionen är tillfället för dig som är nybörjare eller bara vill lära dig mer om hur man skiljer olika fåglar åt på sången! Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk 08.00-10.00. Samling vid Ösbyskolans sporthall kl. 08.00. Ingen föranmälan. Ta med fika!

Lördag 20 eller söndag 21 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten
Efter superlyckade exkursioner till Svenska Högarna/Horssten under flera år gör vi en exkursion till dessa havsbandspärlor även i vår. Ringa in 20 - 21 maj. Väder och vind avgör vilken dag som är mest gynnsam, dels för att komma ut till havsbandet och dels för att intressanta arter ska kunna dyka upp.
OBS! Det är viktigt att personer som anmäler sig till denna exkursion har möjlighet att röra sig obehindrat i tuff terräng. Då vi chartrar en båt är det förhandsanmälan som gäller. Anmäl senast 17 maj till Tom Arnbom på tel. 070-554 40 66. Det finns 12 platser och kostnaden kommer att ligga på max 1 000:-/deltagare. Missa inte detta tillfälle!

Lördag 27 maj: Exkursion till Fysingen
Vi spanar efter alla häckande fåglar som bör ha anlänt vid den här tiden, och självklart även rastande vadare och andra flyttfåglar, vid fågelsjön Fysingen. Den är en av Stockholmstraktens bästa fågellokaler, lättskådad och med en bekväm promenad till bra observationsplatser. En trevlig vårexkursion som vi har genomfört i flera år och som brukar vara givande för både nybörjare och mer erfarna skådare! Sören Bevmo leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 25 maj på tel. 073-906 94 30.

Söndag 4 juni: Fågelvandring i Kungliga Nationalstadsparken – Ekoparken
Vi gör en försommarvandring på Södra Djurgården, med utgångspunkt från Blockhusuddens brygga. Under vandringen besöker vi Isbladskärret, skådar ut över Kaknäs skär och lyssnar på småfågelsången längs idylliska stigar. Den som vill kan ta med egen matsäck, men vi håller vår fikapaus i närheten av caféet i Kruthuset, där smörgåsar, fikabröd och kaffe/te kan inhandlas för en billig peng. Exkursionen lämpar sig både för dig som är nybörjare och du som är mer erfaren men vill lära känna Södra Djurgården som fågellokal. Eva Stenvång Lindqvist, som skådar och inventerar i området, leder. SL:s tidtabell är inte klar än, men tanken är att vi tar buss 474 eller 425 från Gustavsberg till Nacka trafikplats kring 07.00. Därifrån går vi ner till Nacka strand och tar pendelbåt 80. Att ta bilen är ingen bra idé – det är svårt med parkering. Avslut cirka 12.30, men man kan både avvika tidigare och stanna längre. Handkikare räcker, men den som vill (och orkar bära) tar med tub. Ingen föranmälan. Information om exakta tider kommer när det närmar sig. Har du frågor, mejla Eva: evastenvang(at)hotmail.com. 
 
Fredag 9 eller lördag 10 juni: Nattsångare
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: 22.00 till ca 02.00. Sören Bevmo leder. Anmälan till Sören på soren.on.net(at)gmail.com, eller mobil 073-90 69 430 senast onsdag kväll 7 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller.

Senaste arrangemangen

Våren 2023: Onsdag 1 – tisdag 28 februari: Februariracet • Lördag 25 februari: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 28 januari: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 14 januari: Det traditionsenliga artrallyt på Värmdö fastland.

Hösten 2022: Måndag 5/12: Innekväll. Föredrag och bilder - Den bortglömda nationalparken • Lördag 12/11: Artrally • Lördag 29/10: Fågellokaler på Värmdö • Söndag 16/10: Höstexkursion till Sandhamn • Lördag 8/10: Sträckmorgon vid Vedhamn • Lördag 1/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken samt Sträckmorgon vid Vedhamn • Torsdag 29/9 Skådarpub • Lördag 17/9: Höstens fåglar på Värmdö • Lördag 3/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng 

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Bilden är från maj 2021. Foto: Tom Arnbom

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. 
Skådarmorgnar 2023: 13 april, 26 april (obs! onsdag!), 4 maj samt 11 maj.

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!