Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21.

Med reservation för eventuella ändringar. 

Höstprogram 2022

Pandemin är inte helt över och smittspridningen verkar för närvarande öka, även om några särskilda restriktioner inte införts. Visa därför den hänsyn som behövs när du deltar i våra programpunkter. 
 
Torsdag 29/9: Skådarpub - för första gången på länge!
Vi träffas på Bridge 77 i Gustavsbergs centrum från kl. 18.30 för att umgås och prata fåglar m.m. Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 27/9 på tel. 070-493 19 21.
 
Lördag 1/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken
Runt och i denna imponerande slättsjö, belägen öster om Enköping, kan vi bland annat vänta oss att få se mängder av de flyttfåglar som ännu inte hunnit lämna landet. En förnämlig lokal där nästan allt kan ses, alltid intressant för både nybörjaren och den mer erfarna skådaren. I oktober brukar man med litet tur och lämpligt väder kunna se exempelvis mängder av gäss av flera arter, rovfåglar, skäggmesar m.m. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00.Till Hjälstaviken är den beräknade körtiden drygt en timme. Sven Faugert leder. Anmälan till Sven senast 29/9 på tel. 070-493 19 21. Ta med fika/lunchmatsäck!
 
Lördagarna 1 och 8/10: Sträckmorgnar vid Vedhamn
Ingarös sydvästra hörn är en både art- och individrik plats för att uppleva höstens fågelsträck. Förra hösten visade sig bergsknallen ovanför badbryggan vid Vedhamn vara en utmärkt obsplats; här kommer sträcket lågt, man har fint medljus och det är nära över till fastlandet. Tusentals småfåglar, duvor och även en del gäss, rovfåglar och annat passerar förbi under goda dagar, gärna med mulet väder och vindar från N eller O. Men hur skiljer man de olika locklätena åt? Hur ser man skillnad på förbiflygande orm- och fjällvråk? Och hur räknar man egentligen en flock på 300 ringduvor? Tomas Axén Haraldsson leder utflykterna och fortsätter efter vårens "sträckskådarskola" med höstens lektioner! Tubkikare är bra men inget måste. Tips: sök efter obsarna från Vedhamn hösten 2021 på Artportalen så får du en uppfattning om arter och antal. Samling kl. 06.30 vid obsplatsen. Parkering på eget ansvar, eller ta bussen och gå av vid hållplats Venderbyvägen och gå ca 400 in till Vedhamn. Anmälan till Tomas, tomasharaldsson(at)hotmail.com.
 
Söndag 16/10: Höstexkursion till havsbandet i Sandhamn
Nu är det full höst och många höstfåglar är på väg söderut eller rastar i havsbandet. Vi tar Waxholmsbåten kl. 10.40 från Stavsnäs vinterhamn. Buss 434 anländer lagom till båtens avgångstid. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn, och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem 15.40. Ta med varma kläder och ordentligt med fika. Vi hoppas på både stannfåglar och rastande eller sträckande flyttfåglar. Chans på olika sim- och dykänder, sträckande rovfåglar, kanske sidensvansar eller snösparvar och andra flyttande tättingar. Har vi tur kanske en eller annan östlig höstraritet har stannat till för att fylla på fettförrådet. Havsörnen kommer att jaga längs öarna runt Sandön. (För mer information och inspiration när det gäller fåglar på Sandhamn, läs gärna Per Åsbergs artikel i nr 4 2020 av Fåglar i Stockholmstrakten!) Ledare: Tom Arnbom. Anmälan senast 13 oktober till Tom på tel. 070-55 440 66, gärna via sms, men självklart går det även att ringa. (Obs! Tiderna är preliminära. Definitiva tider kommer att meddelas i vår Facebookgrupp och här på hemsidan när det närmar sig.)
 
Lördag 29/10: Fågellokaler på Värmdö

Rundtur där vi visar några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören Bevmo, som är väl hemmastadd på både välkända och mindre kända Värmdölokaler, leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 27/10 på tel. 073-906 94 30.
 
Lördag 12/11: Artrally

För att liva upp denna normalt dystra och underskådade fågelmånad genomför vi för tredje gången ett artrally även på senhösten, med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Så här års kan nämligen en del intressanta flyttfåglar ha dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt.
 
Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på/från Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Vi kommer ha två klasser: en ekoklass och en vanlig klass. Deltagare i ekoklassen reser med kollektiva färdmedel, går till fots eller cyklar (inklusive elcykel). I båda klasserna kan lagen bestå antingen av flera eller endast en person. För lag med flera personer gäller att samtliga i laget observerar fågeln. (Om du inte redan är med i något lag, hör av dig till Tom Arnbom så försöker han hitta en ledig plats i något lag. Kontakta Tom på tel. 070-55 440 66, gärna via sms). Tidpunkten för artrallyt är mellan kl. 07.00 och kl. 16.00. Vid avslut (16.00) träffas vi vid Ekedalsspårets grillplats för artgenomgång, prisutdelning och korvgrillning. För varje fem minuter som ett lag är sent dras en art av. Vi inleder med en genomgång av vilka arter som observerats och utser flera vinnare. Har två lag lika många arter avgör lotten. Anmälan (lagnamn och deltagare) till Tom Arnbom, tel. se ovan, gärna via sms men självklart går det även att ringa.
 
Måndag 5/12: Innekväll. Föredrag och bilder - Den bortglömda nationalparken
Under 1970-talet var Tavvavuoma "hett" och många skådare besökte området för att njuta av den fantastiska fågelrikedomen. Naturvårdsverket satte till och med upp området på listan över kommande nationalparker. Men med ändrade fågelskådarvanor glömdes området bort och ytterst få obsar finns noterade på Artportalen under de senaste 30 åren. För två år sedan besöktes området av två Värmdöskådare och idén om ett nytt projekt tog fart. Tavvavuoma är ett lågfjällsområde som sällan har besökts men hyser ovanligt mycket fågel, både art- och individmässigt. Tom Arnbom, Håkan Steen och Tomas Axén Haraldsson kommer att ta er med på en resa till ett av Sveriges finaste fågelområden med hjälp av Niclas Ahlbergs suveräna foton. Under kvällen får vi uppleva allt från "galopperande" dvärgbeckasiner, spelande myrspovar, gamla brushanespelplatser och jätteharrar till jakten på den "heliga graalen" (tundratrollsländan). Det är första gången som vi avslöjar vad som har hittats. Plats: Kyrkettan. Tid: Kl. 19.00. Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 3/12 på tel. 070-493 19 21.

Senaste arrangemangen

Hösten 2022: Lördag 17/9: Höstens fåglar på Värmdö • Lördag 3/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Lördag 27 – söndag 28/8: Tältexkursion till Villinge - Boskapsön • Söndag 21 augusti: Exkursion till Fysingen

Våren 2022: Fredag 10 eller lördag 11 juni: Nattsångare Inställt p g a sjukdom • Lördag 28 maj: Exkursion till Fysingen • Söndag 22 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten • Söndag 15 och torsdag 19 maj: Fågelsång för nybörjare • Torsdag 12 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Söndag 8 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng • Lördag 7 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • Onsdag 4 och torsdag 5 maj: Skådarmorgonvid Hemmesta sjöäng • Fredag 29 april: Sträckmorgon vid sydligaste Ingarö • Torsdag 28 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Lördag 23 – söndag 24 april: Exkursion med övernattning till Landsort • Lördag 23 april: Vårvinterexkursion till havsbandet i Sandhamn • Torsdag 14 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Lördag 3 april: VÅTMARKENS DAG • Lördag 26 mars: Flockar av vårfåglar • Måndag 14 mars: Årsmöte • Lördag 12/3: Vårruset • 1 - 28/2: Februariracet • Lördag 26/2: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 29/1: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 15/1: Artrally

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Bilden är från maj 2021. Foto: Tom Arnbom

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. 
Skådarmorgnar 2023: datum kommer i december 2022

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!