Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programsamordnare Niclas Ahlberg

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

OBS! Det finns möjlighet att köpa krysslistor till självkostnadspris (1 kr/styck) vid klubbens exkursioner. Det är Sverigelistan, som annars säljs hos Naturbokhandeln på Öland - de har dock även en webb-butik. Vi säljer också
dekaler med klubbemblemet för 20:- per styck. 

Viktig information
• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla.
I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 15 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd! 

Rapporter från några tidigare exkursioner kan du läsa här.

Senhöstprogram 2018

Lördag 20 eller söndag 21/10 Horsstensutflykt (datum bestäms efter vädret)
Följ med ut till yttersta havsbandet i Stockholms skärgård. På Horssten har många rariteter i fågelvärlden hittats. Mats Nilsson och Niclas Ahlberg leder. Bindande anmälan till Niclas, niclas@pharma-industry.se. OBS! Anmälda personer ska vara vid god fysisk hälsa för att kunna ta sig runt på en skärgårdsö utan stigar och med hala klippor.

Lördag 27/10
Fågellokaler på Värmdö

Rundtur där vi visar några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören Bevmo leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg 07.00. Anmälan till Sören Bevmo senast 25/10 på tel. 073-906 94 30.
 
Måndag 5/11 18.30 OBS! Ändrat datum! Innekväll: "Upplevelser och eldsjälar i Stockholms natur": Erik Hansson och Fatima Boukarchid
Stockholmsområdet har fler naturområden än de flesta inser. Bara en halvtimme från T-Centralen ligger urskog, ”norrländska myrar”, karga öar i skärgården, ”Jordbros regnskog” och några av Svealands bästa fågellokaler. Det här föredraget handlar om dessa smultronställen, men också om att utvidga sitt naturintresse och om nödvändigt engagemang. Erik Hansson driver Natursidan.se och är författare till boken ”Upplevelser i Stockholms natur”, tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Kvällen bjuder även på naturfotovisning med Fatima Boukarchid, som fotograferar mycket djur och fåglar i Stockholmstrakten. I sina bilder försöker Fatima fånga något av djurets personlighet och skapa inspiration för andra att ta sig ut i naturen och faktiskt se allt det vackra vi har omkring oss.

2019: Vi har även fastställt datumet för januarirallyt. Det anordnas lördag 12/1. 

En av våra exkursionsledare - Sören Bevmo.
Exkursion vid Hemmesta sjöäng en kväll i maj under ledning av Tom Arnbom. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Klicka på bilderna så ser du dem i större format!

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår!

På vårarna brukar vi träffas i fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skåda tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan.

Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist
Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist

Senast genomförda arrangemang

Lördag 22/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet
Lördag 1/9 Blåhakespaning vid Hemmesta sjöäng
Lördag 9 juni:  Nattsångare
Lördag 26 maj: Fågelsång för nybörjare 
Söndag 20 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Fredag 18 maj: After work vid Hemmesta sjöäng
Söndag 6 maj: Fågelskådningens dag
Torsdag 3 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Torsdag 26 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Söndag 22 april: Möt våren på underbara Horssten! 
INSTÄLLT PÅ GRUND AV SJUKDOM
Torsdag 12 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Torsdag 5 april: Säsongstart för skådarmorgnarna vid Hemmesta sjöäng
Fredag 9 mars: Uggleexkursion
Tisdag 6 mars: Årsmöte med föredrag och bildvisning om Laptevhavet.
Lördag 13 januari: Artrally på Värmdö fastland.