Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programsamordnare Niclas Ahlberg

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

OBS! Det finns möjlighet att köpa krysslistor till självkostnadspris (1 kr/styck) vid klubbens exkursioner. Det är Sverigelistan, som annars säljs hos Naturbokhandeln på Öland - de har dock även en webb-butik. Vi säljer också
dekaler med klubbemblemet för 20:- per styck. 

Viktig information
• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla.
I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 15 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd! 

Rapporter från några tidigare exkursioner kan du läsa här.

Kommande programpunkter

Vårens skådarmorgnar - se högerspalten!

Söndag 22 april: Möt våren på underbara Horssten! 
INSTÄLLT PÅ GRUND AV SJUKDOM

Ta chansen att möta våren på en av ytterskärgårdens pärlor. Vi börjar med att skåda sträck vid den lilla fyren för att sedan vandra runt på ön i hopp om att finna några vårfåglar. Det kan stundtals vara kallt att stå still och sträckräkna så medtag varma kläder för det ändamålet…. Ni vill ju inte missa när praktejdern flyger förbi! En fikakorg som räcker under dagen är också bra att ha. Eventuellt medtas grill.
 Avgång från Stavsnäs vinterhamn 05.00. Max 12 passagerare och priset blir 500 kr/person som betalas på plats (kontant/Swisch). Medlemmar i Värmdö Fågelklubb har förtur. Beräknad hemfärd ca 13.00. Eftersom vi är beroende av väder och vind så tas beslut av skeppare Gunnar Hjertstrand senast torsdag 19 april ifall färden blir av eller inte. Reservdag lördag 21 april, men då med tidig hemfärd.
Anmälan till Mats Nilsson, tel. 070-88 884 98, alternativt mattemobil@telia.com senast 11 april.

Söndag 6 maj: Fågelskådningens dag
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats!

Fredag 18 maj: After work vid Hemmesta sjöäng
Vi vandrar från samlingspunkten fågeltornet vid Hemmesta sjöäng bort mot sumpskogen där vi tillbringar en stund med att fika och njuta av fågelsången. Ta med något riktigt gott i matsäcken, det är fredag! Samling 18.00, avslut ca 20.00. Ingen föranmälan. Sören Bevmo leder. 

Söndag 20 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Tom Arnbom leder. Ingen föranmälan.

Lördag 26 maj: Fågelsång för nybörjare 
Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk 08.00-10.00. Samling vid Ösbyskolans sporthall. Ingen föranmälan. Ta med fika! 

Fredag 8 eller lördag 9 juni, beroende på väderförhållandena: Nattsångare
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: 22.00 till ca 02.00. Samåkning med egna bilar till självkostnadspris. Sören Bevmo leder.
Anmälan till soren.on.net@gmail.com, eller mobil 073-90 69 430 senast torsdag kväll 7 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller. Ange om du har bil och hur många du kan ta med!

Senast genomförda arrangemang

Torsdag 12 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Torsdag 5 april: Säsongstart för skådarmorgnarna vid Hemmesta sjöäng

Fredag 9 mars: Uggleexkursion
Tisdag 6 mars: Årsmöte med föredrag och bildvisning om Laptevhavet.
Lördag 13 januari: Artrally på Värmdö fastland.
Onsdag 8 november: Innekväll, Niclas Ahlberg.
Lördag 21 oktober: Rundtur till Värmdös fågellokaler.

Söndag 9 september: Fåglar i jordbrukslandskapet.

En av våra exkursionsledare - Sören Bevmo.
Exkursion vid Hemmesta sjöäng en kväll i maj under ledning av Tom Arnbom. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Klicka på bilderna så ser du dem i större format!

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår!

På vårarna brukar vi träffas i fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skåda tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan.
Datum våren 2018: 
5, 12, 19 och 26 april
samt 3 maj. 

Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist
Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist