Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist
Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Program

Våren 2019

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programsamordnare Sven Faugert!

Torsdag 25/4: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 
 
Söndag 5/5: Fågelskådningens dag - Hemmesta sjöäng
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats!

Torsdag 9/5: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 

Söndag 12/5: Fågelsång för nybörjare
Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk 08.00-10.00. Samling vid Ösbyskolans sporthall. Ingen föranmälan. Ta med fika!

Torsdag 16/5: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 

Lördag 18 eller söndag 19/5, alternativt lördag 25 eller söndag 26/5: Tur till Svenska Högarna/Horssten
Efter en superlyckad exkursion till Svenska högarna/Horssten nu i höstas har vi tagit beslut om att upprepa den i vår. Vi har ännu inte ett specifikt datum. Men ringa in 18-19 maj samt 25-26 maj. Väder och vind avgör vilken dag som är mest gynnsam för att dels komma ut och dels för att intressanta arter ska kunna dyka upp.

OBS! Det är viktigt att personer som anmäler sig till denna exkursion har möjlighet att röra sig obehindrat i tuff terräng. Då vi chartrar en båt är det förhandsanmälan som gäller, till Niclas Ahlberg, niclas@pharma-industry.se Det finns 10 platser och kostnaden kommer att ligga på ca 800:-/deltagare.  Förra utflykten resulterade i bl a ringtrast och bergtajgasångare. Vid denna tid förra årets hittade en knölsvärta och en mörkögd junco på Svenska högarna. Missa inte detta tillfälle!

Söndag 19/5: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Ta med fika. Tom Arnbom leder. Ingen föranmälan.

Lördag 8/6: Nattsångare (reservation för vädret; datum kan bytas)
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: 22.00 till ca 02.00. Samåkning med egna bilar till självkostnadspris. Sören Bevmo leder.
Anmälan till soren.on.net@gmail.com, eller mobil 073-90 69 430 senast torsdag kväll 7 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller. Ange om du har bil och hur många du kan ta med!

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

 

En av våra exkursionsledare - Sören Bevmo.

Senast genomförda arrangemang

11/4: Skådarmorgon 11/2: Årsmöte med bildvisning och föredrag av Niclas Ahlberg om Sydgeorgien • 12/1: Artrally på Värmdö fastland. 2018: 5/11: Innekväll: Upplevelser i Stockholms natur, Erik Hansson och Fatima Bourkarchid • 4/11: Fågellokaler på Värmdö - rundtur • 20/10: Svenska Högarna och Horssten • 22/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet • 1/9 Blåhakespaning vid Hemmesta sjöäng • 9 juni:  Nattsångare • 26 maj: Fågelsång för nybörjare • 20 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • 18 maj: After work vid Hemmesta sjöäng • 6 maj: Fågelskådningens dag • 3 maj: Skådarmorgon • 26 april: Skådarmorgon • 12 april: Skådarmorgon • 5 april: Säsongstart för skådarmorgnarna vid Hemmesta sjöäng • 9 mars: Uggleexkursion 

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår!

På vårarna brukar vi träffas i fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skåda tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan.
Skådarmorgnar 2019: 11 och 25 april samt 9 och 16 maj.

Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist
Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil (obs! beloppet höjt fr o m 2019), en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd! 

Dekaler - obs! nytt pris!

Det finns möjlighet att köpa dekaler med klubbemblemet för 25 kr styck. Swisha gärna!