Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist
Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon. Foto: Eva Stenvång Lindqvist

Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21.

Vårprogram 2021

Våra programpunkter utformas för att kunna genomföras med den försiktighet och hänsyn som krävs mot bakgrund av coronaviruset. För dig som deltagare gäller att du
• inte kommer om du känner dig det minsta sjuk
• undviker att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp
• inte samåker till/från exkursionerna annat än med medlemmar av din familj
• håller cirka 2 meters avstånd till övriga deltagare
• inte lånar saker (kikare, fågelböcker, pennor osv.) av andra deltagare, eller lånar ut till dem
• nyser eller hostar i armvecket.


= aktiviteteten anordnas som en del i satsningen ”Luften är fri - Friluftslivets år 2021”, som leds av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. Klubben deltar, i samverkan med Värmdö kommun. Läs mer om satsningen här

Måndag 1 – söndag 28 februari: Februariracet – krysstävling på Värmdö fastland
Individuell tävling, där det gäller att under en hel månad se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Chans att både få med spännande övervintrare och upptäcka de första, allra tidigaste vårfåglarna! Vandringspris till den som ser eller hör flest arter. Anmälningstiden har gått ut och racet pågår som bäst!

Lördag 27 februari: Vinterfåglar i Farstaområdet
Vi gör ännu en promenad i Farstaområdet för att leta efter de vinterfåglar som uppehåller sig i vattnet, i skogen, i trädgårdar och vid fågelmatningar m.m. i området. Vi samlas vid parkeringen nedanför Gustavsbergs vårdcentral kl. 08.00 och promenerar därifrån till lämpliga platser. Allra senast kl. 12.00 avslutar vi, litet beroende på väder och fågeltillgång. Ta gärna med fika och egen kikare, om du har! Sven Faugert leder. Anmälan till Sven på tel. 070-493 19 21 senast 25/2.

Torsdag 11 mars: Skådarpub uppskjuten p g a coronan, vi återkommer om nytt datum 

Lördag 20 mars: Vårvinterexkursion till havsbandet – Sandhamn
Nu börjar vintern ta slut och de första vårfåglarna är redan på ingång. Vi tar Waxholmsbåten ut kl. 07.00 från Stavsnäs vinterhamn. Buss 434 passar båttiden. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem vid 13.30. Ta med varma kläder och ordentligt fika. Vi hoppas på både vinter- och vårfåglar som sånglärkor och stora flockar alfågel. Har vi tur kanske en salskrake passerar förbi. Havsörnen jagar längs öarna runt Sandön. (För mer information och inspiration när det gäller fåglar på Sandhamn läs gärna Per Åsbergs artikel i nr 4 2020 av Fåglar i Stockholmstrakten.) Anmälan till Tom Arnbom på tel. 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa.

Tisdag 23 mars: Digitalt årsmöte - via Zoom
Vi håller inte årsmötet på plats i Kyrkettan i Gustavsberg, som planerat. I stället blir det ett digitalt möte via Zoom samma tid, kl. 19.00. Anmälan till Maria Böhm, maria.p.boehm@gmail.com senast söndag 21 mars. Samtliga årsmöteshandlingar skickas till deltagarna via mejl. Dagordning, verksamhetsberättelse för 2020 och förslag till verksamhetsplan och budget finns här

Lördag 27 mars: Flockar av vårfåglar!
Vi hoppas kunna njuta av stora flockar av tidiga flyttare – gäss, sångsvanar, sånglärkor, tofsvipor m.fl. arter – som rastar och födosöker i jordbrukslandskapet, till exempel på fälten i närheten av Säby gård på Ingarö. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Ta med fika! Sven Faugert leder. Anmälan till Sven senast torsdag 25 mars på tel. 070-493 19 21.

 Lördag 10 april: Våtmarksdag vid Hemmesta sjöäng
Ta med familjen för att klappa gäddor och lär dig mer om fåglar! Du får inte missa ”Våtmarksdagen” som anordnas av Sportfiskarna tillsammans med Värmdö kommun, Värmdö Fågelklubb och Världsnaturfonden, WWF. Gäddorna vandrar nu som bäst upp från Östersjön och leker i sjöängen. Fisken fångas och studeras i en fiskfälla innan den släpps ut igen. Uppskattningsvis finns det över 500 gäddor här när det är som bäst. Sportfiskarna berättar allt om fisk och fiskevård. Fågelklubben svarar på frågor om fåglar och leder korta exkursioner från fågeltornet. Världsnaturfonden berättar om varför våtmarker är så viktiga för arter, människor och klimatet. Tider och ett mer detaljerat program kommer under våren.

Torsdag 15 april: Premiär för vårens skådarmorgnar vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten (läser du på mobilen, se längre ned). 

Lördag 17  april: Sträckmorgon vid Klacknäset (anordnas även 24 april)
Samling vid parkeringen till Björnö Sandarna kl. 05.30 för cirka 15 min. promenad till obsplatsen. Vi hoppas att väder och vind ger lite sträckande fågel och gärna på hyfsat håll. Chans till jämförande av flygande stor- och smålommar, flockar av storspov, sjöorre, svärta och förhoppningsvis även kustlabb och en del nyanlända vårfåglar. Tubkikare behövs. Tomas Axén Haraldsson leder. Föranmälan till Tomas på tomasharaldsson@hotmail.com senast två dagar innan. 

Lördag 24 april: Sträckmorgon vid Klacknäset
För info, se 17 april.

Torsdag 29 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 

Torsdag 6 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten. 

Lördag 8 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Ta med fika. Tom Arnbom leder och exkursionen slutar cirka kl. 10. Ingen föranmälan.

 Söndag 9 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats! Fågelskådningens dag är ett nationellt evenemang som fågelföreningar över hela landet deltar i.

Torsdag 13 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Lördag 22 eller söndag 23 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten
Efter superlyckade exkursioner till Svenska Högarna/Horssten tidigare år har vi tagit beslut om att göra en exkursion till dessa havsbandspärlor även i vår. Vi har ännu inte ett specifikt datum. Men ringa in 22-23 maj. Väder och vind avgör vilken dag som är mest gynnsam för att dels komma ut och dels för att intressanta arter ska kunna dyka upp.

OBS! Det är viktigt att personer som anmäler sig till denna exkursion har möjlighet att röra sig obehindrat i tuff terräng. Då vi chartrar en båt är det förhandsanmälan som gäller. Anmäl senast 19 maj till Tom Arnbom på tel. 070-554 40 66. Det finns 10 platser och kostnaden kommer att ligga på ca 800:-/deltagare. Missa inte detta tillfälle!

 Söndag 23 maj: Fågelsång för nybörjare
Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk kl. 08.00-10.00. Samling vid Ösbyskolans sporthall. Ingen föranmälan. Ta med fika!

Lördag 29 maj: Exkursion till Fysingen
Vi spanar efter alla häckande fåglar som bör ha anlänt vid den här tiden, och även rastande vadare och andra flyttfåglar, vid fågelsjön Fysingen. Den är en av Stockholmstraktens bästa fågellokaler, lättskådad och med en bekväm promenad till bra observationsplatser. En bra vårexkursion som kan vara givande för både nybörjare och mer erfarna skådare! Sören Bevmo leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 27/5 på tel. 073-906 94 30.

Fredag 11 eller lördag 12 juni: Nattsångare
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: kl. 22.00 till ca kl. 02.00. OBS! Färd i egna bilar. Sören Bevmo leder. Anmälan till soren.on.net@gmail.com, eller tel. 073-90 69 430 senast onsdag kväll 9 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller.

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. OBS! Endast 4 personer i tornet samtidigt.
Skådarmorgnar 2021: 15 och 29 april, 6 och 13 maj.

Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist
Från en skådarmorgon i april. Foto Eva Stenvång Lindqvist

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd! 

En av våra exkursionsledare - Sören Bevmo.

Tidigare arrangemang - dock fick flera ställas in 2020 pga covid-19

2021: Lördag 30 januari: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 9 januari: Artrally på Värmdö fastland

2020: Lördag 7/11: Artrally • Måndag 2/11: Innekväll med föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg/N: Ljusets avsked och återkomst INSTÄLLT • Söndag 1/11: Fågellokaler på Värmdö • Lördag 3/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken • Torsdag 1/10 Skådarpub med utdelning av vandringspriset • Lördag 19/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet • Lördag 5/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Söndag 23/8: Exkursion till Fysingen • Lördag 13/6: Nattsångare vid Hemmesta sjöäng • Lördag 16 eller söndag 17/5: Svenska Högarna/Horssten INSTÄLLT • Söndag 10/5: Fågelsång för nybörjare vid Ösby träsk • Söndag 10/5 Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng INSTÄLLT • Lördag 9/5: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • Torsdag 16/4, 30/4, 7/5, 14/5: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng INSTÄLLDA • Måndag 23/3 Skådarpub med prisutdelning INSTÄLLT • Lördag 21/3: Flockar av vårfåglar! INSTÄLLT • Lördag 1 – lördag 29/2. Krysstävling på Värmdö fastland