Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut aktuella programpunkter. Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21.

Höstprogram

Höstens program är även i år utformat för att kunna genomföras med den försiktighet och hänsyn som krävs mot bakgrund av att coronapandemin ännu inte är över. För dig som deltagare gäller, åtminstone om du inte har fått 2 doser vaccin, att du
• inte kommer om du känner dig det minsta sjuk
• undviker att vistas med andra fågelskådare om du tillhör en riskgrupp
• inte samåker till/från exkursionerna annat än med medlemmar av din familj
• håller cirka 2 meters avstånd till övriga deltagare
• inte lånar saker (kikare, fågelböcker, pennor osv.) av andra deltagare, eller lånar ut till dem
• nyser eller hostar i armvecket.


= aktiviteteten anordnas som en del i satsningen ”Luften är fri - Friluftslivets år 2021”, som leds av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv. Klubben deltar, i samverkan med Värmdö kommun. Läs mer om satsningen här

Torsdag 30/9 Skådarpub UPPSKJUTEN, NYTT DATUM KOMMER
 
Lördag 2/10: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken
Runt och i denna imponerande slättsjö, belägen Ö om Enköping, kan vi bland annat vänta oss att få se mängder av de flyttfåglar som ännu inte hunnit lämna landet. En förnämlig lokal där allt kan ses med litet tur, alltid intressant för både nybörjaren och den mer erfarna. I oktober brukar man med litet tur och lämpligt väder kunna se exempelvis mängder av gäss av flera arter, rovfåglar, skäggmesar m.m. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar, beräknad körtid drygt 1 timme. Sven Faugert leder. Anmälan till Sven senast 30/9 på tel. 070-493 19 21. Ta med fika/lunchmatsäck!
 
Lördag 2/10: Sträckmorgon på Klacknäset
Ingarös sydvästspets är en både art- och individrik plats för att uppleva höstens fågelsträck. Tusentals småfåglar, duvor och även en del gäss, rovfåglar och annat passerar förbi under goda dagar, gärna med mulet väder och vindar från N eller O. Men hur skiljer man de olika locklätena åt? Hur ser man skillnad på förbiflygande orm- och fjällvråk? Och hur räknar man egentligen en flock på 300 ringduvor? Tomas Axén Haraldsson leder utflykterna och fortsätter från vårens "sträckskådarskola" med höstens lektioner! Tubkikare är bra men inget måste. Samling 06.30 vid parkeringen Björnö Sandarna. Anmälan till tomasharaldsson@hotmail.com.
 
Lördag 9/10: Sträckmorgon på Klacknäset
(Se lördag 2/10.)
 
Söndag 30/10: Fågellokaler på Värmdö
Rundtur där vi visar några av de lokaler som finns i vår kommun. Sören Bevmo, som är väl hemmastadd på både välkända och mindre kända Värmdölokaler, leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. OBS! Färd i egna bilar. Anmälan till Sören senast 28/10 på tel. 073-906 94 30.
 
Lördag 13/11: Artrally
För att liva upp denna normalt dystra och underskådade fågelmånad genomför vi för andra gången ett artrally även på senhösten, med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Så här års kan nämligen en del intressanta flyttfåglar ha dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt.
 
Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på/från Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Vi kommer att ha två klasser: ekoklass och vanlig klass. Ekoklassen gäller resa med kollektiva färdmedel, gående eller cykel (inklusive elcykel). I båda klasserna kan lagen bestå av endast en person, men om flera vill skåda ihop i ett lag gör man det på eget bevåg och då ska samtliga i laget observera fågeln.
 
Tidpunkten för artrallyt är mellan kl. 07.00 och kl. 16.00. Vid avslut (16.00) träffas vi på parkeringen utanför Runda huset i Gustavsberg. För varje fem minuter som laget är sent dras en art av. Vi gör där en genomgång av vilka arter som observerats och utser flera vinnare. Har två lag lika många arter avgör lotten.
 
De som vill kan sedan gå vidare och äta en bit tillsammans, men det är utanför fågelklubbens regi.
 
Anmälan (lagnamn och deltagare) till Tom Arnbom på tel. 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa.
 
Måndag 6/12: Innekväll med föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg – Ljusets avsked och återkomst

Plats: Kyrkettan. Tid: Kl. 19.00. Naturfotografen Niclas Ahlberg/N, visar bilder av de naturskatter som finns att njuta av på Gotland. Efter presentationen finns möjlighet köpa boken med samma namn. Alla välkomna! Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 3/12 på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna möblera med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna. (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).

Tidigare arrangemang

Hösten 2021:  Lördag 18/9: Höstens fåglar i jordbrukslandskapet ► Lördag 4/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Söndag 22/8: Exkursion till Fysingen

Våren 2021: Fredag 11 juni: Nattsångare • Lördag 29 maj: Exkursion till Fysingen • Söndag 23 maj: Fågelsång för nybörjare • Lördag 22 maj: Svenska Högarna/Horssten • Torsdag 13 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Söndag 9 maj: Fågelskådningens dag INSTÄLLD • Lördag 8 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng • Torsdag 6 maj: skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Torsdag 29/4: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng • Lördagarna 17 och 24/4: Sträckmorgon vid Klacknäset • Torsdag 15/4: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng  • Lördag 10/4 Våtmarkens dag INSTÄLLD •  Lördag 27/3: Flockar av vårfågel • Tisdag 23/3: Årsmöte via Zoom • Lördag 20/3: Vårvinterexkursion till havsbandet – Sandhamn • Februariracet 1-28/2 • Lördag 27/2 och lördag 30/1: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 9/1: Artrally på Värmdö fastland

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Bilden är från maj 2021. Foto: Tom Arnbom

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp. 

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. OBS! Endast 4 personer i tornet samtidigt.
Skådarmorgnar 2022: Datum kommer i vårprogrammet för 2022. 

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!