Från en av våra exkursioner vid Hemmesta sjöäng, en underbar majmorgon 2021. Foto: Sören Bevmo

Program

Här lägger vi ut kommande programpunkter (med reservation för eventuella ändringar). Har du tips på aktiviteter till kommande program? Kontakta vår programansvarige Sven Faugert, tel 070-493 19 21. Vill du ha skådarsällskap för att utanför programmet besöka någon lokal, eller skåda sträck, gör ett inlägg i vår Facebookgrupp!

Coronapandemin är inte helt över och smittspridningen kan mycket väl öka, även om det för närvarade inte gäller några särskilda restriktioner. Visa därför den hänsyn som behövs när du deltar i våra programpunkter. 

OBS! Du som är intresserad kan delta i Värmdö vinterkryss december t o m februari! Anmäl dig genom att mejla Carl, på adressen calleboll(at)gmail.com, och skriv "Vinterkrysset" i ämnesraden. I vår Facebookgrupp kan du följa vilka arter som ses/hörs under Vinterkrysset 2023/24. 

Vårprogrammet 2024 - kommande programpunkter

FEBRUARI
Torsdag 1 – torsdag 29 februari: Februariracet

För fjärde året i rad genomför vi denna roliga individuella tävling. Det gäller att under en hel månad se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås via broförbindelse eller med Waxholmsbåt. Chans att både få med spännande övervintrare och upptäcka de första, allra tidigaste, vårfåglarna! Vandringspris till den som ser eller hör flest arter. Vill du delta? Anmäl dig till Håkan Steen på hakansteen(at)yahoo.se.

MARS
Söndag 10 mars: Vinterexkursion i Långviksträsk-området

Vi gör en vandring i Kullaskogen – Långviksträsk på Ingarö för att leta efter skogens fåglar i detta fina område. Tidigare vintrar har det ju setts en del här och det ska bli spännande att se vad vi kan hitta denna gång. Vi letar efter ugglor, hackspettar, skogshöns och annat kul. Vi går alla tillsammans eller i smågrupper, beroende på hur många vi blir. Efteråt samlas vi och går igenom vad vi sett och hört. Varma kläder och matsäck för utelunch och fika rekommenderas. Vi startar tidig morgon kl. 06.00 på parkeringen (observera, parkeringsplatserna är få!) vid busshållplats Beatedal och vandrar sedan genom skogarna till slutdestinationen, som är parkeringen vid skylten ”Långviksträsk naturreservat”. (Den ligger mellan busshållplatserna Vishamn och Idalen.) Därifrån kan vi ta oss hem med buss eller bil(ar) som vi ställt där. Det är en fördel om vi kan ordna med samåkning. Anmäl senast 8 mars till Johan Adolfson på tel 070-585 82 30.

Tisdag 19 mars: Årsmöte med bildvisning och spännande föredrag
Tid: Kl. 19.00. Plats: Kyrkettan, Gustavsberg. Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga här på hemsidan när det närmar sig. I samband med årsmötet delas det prestigefyllda vandringspriset ut till vinnaren av Februariracet. Efter det formella årsmötet väntar ett spännande föredrag med bilder. Närmare uppgifter om föredraget kommer på Facebook och här på hemsidan. Klubben bjuder på fika. Anmäl dig till Sven Faugert på tel. 070-493 19 21.

Lördag 23 mars: Flockar av vårfåglar!
Vi hoppas kunna njuta av stora flockar av tidiga flyttare – gäss, sångsvanar, sånglärkor, tofsvipor, starar, skogsduvor m.fl. – som rastar och födosöker i olika biotoper på Värmdö och Ingarö. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Ta med fika! Sven Faugert leder tillsammans med Sören Bevmo. Anmälan till Sven senast torsdag 21 mars på tel. 070-493 19 21. Vi försöker i möjligaste mån ordna småkning.

APRIL
Lördag 13 april: Vårexkursion till havsbandet i Sandhamn

Nu har vintern tagit slut och många vårfåglar är på gång i havsbandet. Vi tar Waxholmsbåten ut kl. 07.00 från Stavsnäs vinterhamn. Buss 434 har en ankomststid som passar ihop med båten. Efter en timmes färd anländer vi till Sandhamn och planen är att vandra runt ön och ta eftermiddagsbåten hem vid 13.30. Ta med varma kläder och ordentligt med fika. Vi hoppas på både kvardröjande vinter- och nykomna vårfåglar som sånglärkor och stora flockar alfågel, ejder m.m. Har vi tur kanske en salskrake passerar förbi. Havsörnen kommer att jaga längs öarna runt Sandön. För information och inspiration när det gäller fåglar på Sandhamn, läs gärna lokalbeskrivningen här. På sidan finns också ett reportage om Sandhamn. Anmälan senast 11 april till Tom Arnbom på 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa. Obs. tiderna är preliminära. Definitiva tider kommer att meddelas i vår Facebookgrupp och här på hemsidan!

Torsdag 18 april: Premiär för vårens skådarmorgnar vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Lördag 20 eller söndag 21 april: Sträckmorgnar vid sydligaste Ingarö
Nu startar vi årets sträckskådning med det intressanta vårsträcket! Samling vid parkeringen till Björnö naturreservat kl. 05.30 för en kort promenad till obsplatsen Branten. Vi hoppas att väder och vind ger en del sträckande fågel och gärna på hyfsat håll. Chans till jämförande av flygande stor- och smålommar samt flockar av storspov, sjöorre, svärta och förhoppningsvis även kustlabb och en del nyanlända vårfäglar. Tubkikare behövs. Johan Adolfsson och Martin Olgemar leder. Anmäl till Johan på 070-585 82 30 torsdag 18/4 så meddelar han vilken dag det blir!

Lördag 20 april: Gökotta vid Hemmesta sjöäng
Start i fågeltornet kl. 07.00, där vi inväntar buss 474 med ankomst till Hemmesta vägskäl kl. 06.45. Kommer du med bil, kom gärna tidigare! Ta med fika. Tom Arnbom leder. Ingen föranmälan.

Onsdag 24 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
Obs onsdag! För info, se spalten. 

MAJ
Torsdag 2 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng

För info, se spalten. 

Lördag 4 – söndag 5 maj: Exkursion med övernattning till Björkskärs skärgård
Nu gör vi ett försök att hitta roliga häckande, rastande och sträckande fåglar i Värmdös norra ytterskärgård. Övernattning sker i eget tält och deltagarna medför egen mat som kan tillagas i fält. Kanske finns möjlighet till bastubad, litet beroende på var vi kan slå upp våra tält. Planering av båtresa, kostnad per deltagare osv. beror på hur många vi blir. Anmäl ditt intresse senast 30 mars till Johan Adolfsson på tel. 070-585 82 30.

Söndag 5 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng
Välkomna till fågeltornet vid Hemmesta sjöäng mellan kl. 06.30 och 12.00. Värdar från Värmdö Fågelklubb finns på plats! Fågelskådningens dag är ett event som genomförs av fågelklubbar över hela landet. 

Torsdag 9 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng
För info, se spalten.

Onsdag 15 och lördag 18 maj: Fågelsång för nybörjare
Den här mycket populära exkursionen är tillfället för dig som är nybörjare eller bara vill lära dig mer om hur man skiljer olika fåglar åt på sången! Håkan Steen leder en vandring vid Ösby träsk kl. 08.00-10.00. Samling vid Ösbyskolans sporthall kl. 08.00. Ingen föranmälan. Ta med fika!

Lördag 18 eller söndag 19 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten
Efter superlyckade exkursioner till Svenska Högarna/Horssten under flera år gör vi en exkursion till dessa havsbandspärlor även i vår. Ringa in 18-19 maj. Väder och vind avgör vilken dag som är mest gynnsam, dels för att komma ut till havsbandet och dels för att intressanta arter ska kunna dyka upp.

OBS! Det är viktigt att personer som anmäler sig till denna exkursion har möjlighet att röra sig obehindrat i tuff terräng. Fågelskådningen kan ske enskilt, eller i smågrupper eller i helgrupp, efter vars och ens önskemål. Då vi chartrar en båt är det förhandsanmälan som gäller. Anmäl senast 14 maj till Tom Arnbom på tel. 070-554 40 66. Det finns 12 platser och kostnaden kommer att ligga på max
1 000:-/deltagare. Missa inte detta tillfälle!

Lördag 25 maj: Exkursion till Fysingen
Vi spanar efter alla häckande fåglar som bör ha anlänt vid den här tiden, och självklart även rastande vadare och andra flyttfåglar, vid fågelsjön Fysingen. Den är en av Stockholmstraktens bästa fågellokaler, lättskådad och med en bekväm promenad till bra observationsplatser. En trevlig vårexkursion som vi har genomfört i under flera år och som brukar vara givande för både nybörjare och mer erfarna skådare! Sören Bevmo leder. Samling vid Runda huset i Gustavsberg kl. 07.00. Anmälan till Sören senast 23/5 på tel. 073-906 94 30.

Söndag 26 maj: Fågelvandring i Kungliga Nationalstadsparken – Ekoparken
Vi gör en försommarvandring på Södra Djurgården, med utgångspunkt från Blockhusuddens brygga. Under vandringen besöker vi Isbladskärret, skådar ut över Kaknäs skär och lyssnar på småfågelsången längs idylliska stigar. Den som vill kan ta med egen matsäck, men vi håller vår fikapaus i närheten av caféet i Kruthuset, där smörgåsar, fikabröd och kaffe/te kan inhandlas för en billig peng. Exkursionen lämpar sig både för dig som är nybörjare och du som är mer erfaren men vill lära känna Södra Djurgården som fågellokal. Eva Stenvång Lindqvist, som skådar och inventerar i området, leder. SL:s tidtabell är inte klar än, men tanken är att vi tar buss 474 eller 425 från Gustavsberg till Nacka trafikplats kring kl. 07.00. Därifrån går vi ner till Nacka strand och tar pendelbåt 80. Att ta bilen är ingen bra idé – det är svårt med parkering. Avslut cirka 13.00, men man kan både avvika tidigare och stanna längre. Handkikare räcker, men den som vill (och orkar bära) tar med tub. Ingen föranmälan. Information om exakta tider kommer när det närmar sig. Har du frågor, mejla Eva: evastenvang(at)hotmail.com.  
 
JUNI
Söndag 2 juni: Fågelpromenad på kyrkogården vid Värmdö kyrka

På kyrkogården har både göktyta och härmsångare noterats häcka under de senaste vårarna. Här kan också sångare som svarthätta, lövsångare, törn- och trädgårdssångare höras. Har man tur så smackar näktergalen till. I samarbete med Värmdö Skeppslags Fornminnesförening genomför därför Värmdö fågelklubb en exkursion på kyrkogården, med en eventuell avstickare till Prästfjärden för att titta på änder och kanske någon fiskgjuse. Exkursionen erbjuds två gånger samma dag. Den första kl. 09.00 och den andra kl. 12.15. Vi samlas och startar promenaden uppe på gårdstunet ovanför kyrkan. Ingen föranmälan. Exkursionsledare är Sören Bevmo.

Fredag 7 eller lördag 8 juni: Nattsångare
Den traditionella exkursionen för att lyssna på nattsångare. Tid: kl. 22.00 till ca kl. 02.00. Sören Bevmo leder. Det kommer troligen att finnas ett begränsat antal P-platser på de lokaler som är aktuella och samåkning kan därför bli nödvändigt. Anmäl till Sören: soren.on.net(at) gmail.com, eller mobil 073-90 69 430 senast onsdag kväll 5 juni, då får du även veta vilken dag och samlingsplats som gäller.

Senaste arrangemangen

Våren 2024: Lördag 24/2 och lördag 27/1: Vinterfåglar i Farstaområdet • Lördag 13/1: Artrally 
Hösten 2023: Måndag 4/12: Föredrag av Tom Arnbom om Sydgeorgien • Lördag 11/11: Artrally • Lördag 8/10: Fågellokaler på Värmdö • Lördag 21/10: Tur till ytterskärgården • Lördag 14/10: Tur till havsbandet i Sandhamn • Lördag 7/10: Sträckmorgon vid Vedhamn • Lördag 30/9: Höstflyttande fåglar i Hjälstaviken samt Sträckmorgon vid Vedhamn • Lördag 16/9: Höstens fåglar på Värmdö • Lördag 2/9: Höstspaning vid Hemmesta sjöäng • Lördag 26 – söndag 27/8: Övernattningsexkursion till Huvudskär • Söndag 20 augusti: Exkursion till Fysingen 

Svenska Högarna - ett av Värmdö Fågelklubbs årliga exkursionsmål. Foto: Tom Arnbom

Referat från exkursionerna

Vi lägger ut referat och bilder i vår Facebookgrupp

Köp en dekal!

Vår dekal med klubbemblemet säljs vid inneträffar och exkursioner. Den kostar 25 kr. 

Våra aktiviteter sker i samarbete med Studiefrämjandet

Torsdagsträffar vid Hemmesta sjöäng varje vår

På vårarna träffas vi vid fågeltornet vid Hemmesta sjöäng tidiga torsdagsmorgnar, 06.30, och skådar tillsammans fram till ca 09.00. Skåda före jobbet! Ta gärna med fika. Ingen föranmälan. 
Skådarmorgnar 2024: 18 och 24 april (obs! en onsdag!), 2 och 9 maj. 

Viktig information

Till våra exkursioner och andra arrangemang, som vi genomför helt ideellt, välkomnar vi våra medlemmar och andra intresserade privatpersoner. Föreningar, skolor, företag m.fl. som önskar delta uppmanas istället att kontakta föreningen för att diskutera om, och på vilket sätt, vi eller någon/några av våra företrädare bäst kan ställa upp, utanför ramen för det allmänna programmet. 

• Klubben tar inget ansvar för deltagarna - deltagandet sker alltså på egen risk. 

• Exkursioner kan förekomma som görs under omständigheter som inte passar alla. I sådana fall har ledaren rätt att avvisa deltagare, främst med hänsyn till deltagaren själv men också för gruppens möjligheter att nå sina mål.

• Vid exkursioner med samåkning gäller att bilförare ersätts med 20 kr per mil, en summa som samtliga i bilen delar på. Målsättningen är att deltagarna fördelar sig så jämnt som möjligt mellan bilarna så att alla betalar ungefär samma belopp för resan. För bilägarens del gäller att inte glömma att nollställa bensinmätaren innan avfärd!