Hemmesta sjöäng invigd

2014-05-26
Den 26 maj invigdes den nya våtmarken Hemmesta sjöäng officiellt med att kung Carl XVI Gustav klippte av bandet till fågeltornet. Förutom kungen deltog även flera generaldirektörer, landshövdingen från Dalarna och representanter från Artdatabanken, Sportfiskarna, Värmdö Fågelklubb samt Världsnaturfondens generalsekreterare och ordförande.Göran Åström från länsstyrelsen i Stockholms län lovordade samarbetet med Värmdö kommun och de ideella krafter som hjälpt till att skapa den nya våt-marken. De ideella krafterna är till 90 procent Värmdö fågelklubb, och här ska vi verkligen ta åt oss äran.

Kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson höll tal och nämnde också vårt arbete som viktigt. Lite kul var att hon sedan fick frågan av lokalpressen om vilket nästa stora naturprojekt blir… tystnad, och sedan hoppade kommunekologen Ann Hagström in och sa att det finns flera projekt i pipeline, bland annat flera nya reservat.

Fågelmässigt var det lite kul, för svarthakedoppingen hade just lagt sig på bo och börjat ruva och hela sällskapet fick se detta. Dessutom hade ett par törnskator slagit sig ned i en av rishögarna längs södra kanten när gruppen under ledning av Henrik Waldenström tågade förbi.

Vad händer nu? Arbetet med Hemmesta sjöäng är inte över, men de stora ingreppen är klara. Under sommaren kommer informationsskyltar upp både vid fågeltornet och utsiktsplattformen. Stigen längs södra sidan bort till Ploglandet kommer ”fixas till” och där det är blött ska en spång eller bark läggas ut. Ett nytt möte med djurhållare för bete är inplanerat, och det förs nu diskussioner om var man kan plantera buskar för att delvis minska bullret och gynna småfåglar. VFK har här stora möjligheter att komma in med förslag till kommunen för att förbättra fågellivet.

Vattnet i sjöängen kommer sänkas ordentligt i juli så att växterna kan slåttras av i augusti. Därefter höjs vattnet igen och förhoppningsvis finns det tillräckligt med vatten i sjöängen i september för höstflyttarna.

Tom Arnbom

Senaste nyheterna

Nyhetsarkiv