Artrally med totalt 55 arter 13 januari

Trots snöblandat regn och vind så kämpade fem lag för att se så många arter som möjligt mellan kl 07.00 och 16.00. Tre lag deltog i vanliga klassen: Fotokryzzarna, Kråkfötterna och Snösparvarna samt två lag i Ekoklassen (kommunala färdmedel, cykel och gå): Long John’s Sparrow och Steenbäckarna.

Många olika lokaler besöktes, från Stavsnäs till Väsby, Hemmesta, Gustavsberg, Kovikstippen, Ekobackstippen, Ingarö kyrka, Ängsvik, Mörtviken, Björkvik, Kullaberg och Eknäs.

Totalt sågs 55 arter, varav flera är nya för vårt artrally i januari, exempelvis skedand och dvärgsparv. Artlistan innehåller även många andra guldkorn som kricka, snatterand, salskrake, vattenrall, ringduva, berguv, kattuggla, skäggmes, stare och rödhake. I jämförelse med förra året så är det lika många arter som observerats under rallyt. Notera avsaknaden av flera hackspettar, ormvråk och nötskrika.
Spridningen av antalet arter för de fem lagen är ovanligt tajt; mellan 30 och 41 arter, vilket visar på en mycket jämn ”tävling”. Dagens avslutades vid Ekedalsspåret och den obligatoriska korvgrillningen.

Vinnare i Ekoklassen är Steenbäckarna (Yvonne Blombäck och Sabina Stener) med 40 arter och vanliga klassen vanns av Snösparvarna på 41 arter (Eva Stenvång Lindqvist, Majna Gemsjö och Sven Faugert). Stort grattis till de vinnande lagen.

Som vanligt var det mycket god stämning, och flera personer kom till grillningen som inte hade möjlighet att delta i själva rallyt. Stort tack Maria Böhm för att du fixade grillningen.

Här är den kompletta artlistan: knölsvan, sångsvan, skedand, snatterand, gräsand, kricka, vigg, knipa, salskrake, storskrake, gråhäger, storskarv, sparvhök, havsörn, vattenrall, sothöna, fiskmås, havstrut, gråtrut, tamduva, ringduva, berguv, kattuggla, större hackspett, skata, kaja, kråka, korp, sidensvans, svartmes, tofsmes, talltita, blåmes, talgoxe, skäggmes, stjärtmes, kungsfågel, gärdsmyg, nötväcka, trädkrypare, stare, koltrast, björktrast, rödhake, gråsparv, pilfink, stenknäck, domherre, grönfink, gråsiska, obest. korsnäbb, steglits, grönsiska, gulsparv och dvärgsparv.

Tom Arnbom, text & foto

Vinnarna i vanliga klassen: Lag Snösparvarna med Majna Gemsjö, Sven Faugert och Eva Stenvång L.indqvist.
Vinnarna i ekoklassen: Lag Steenbäckarna med Yvonne Blombäck och Sabine Stener.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter