Januarirallyt 2022 - 64 arter noterade

Årets traditionella artrally på Värmdö genomfördes den 15 januari 2022. Vi var hela 12 lag som anmält sig, men tyvärr så var ett lag tvunget att utgå på grund av corona (det var fjolårets vinnare Petter och Åsa).

Det var fem lag i ekoklassen och sex i vanliga klassen (använder bil).

Totalt sågs 64 arter, som är några fler än förra året. Roligaste arterna var berguv, kattuggla, järnsparv, salskrake, rödhake, mindre hackspett, skäggmes och mandarinand. De två sistnämnda är troligen nya för denna över 30-åriga tradition. Noterbart är att över 100 bergfinkar observerades. Det som saknades var bland annat gråsiska och varfågel.

Vinnarna i Ekoklassen är lag Fröjd (Micke och Per Åsberg, Mats Nilsson och Niklas Westermark) med 47 arter (suveränt bra). Därefter kom Gurra Gangster 43, Ingarö Ecobirding 38, Steenbäckarna 35 och Team Warstrand med 33 arter.

I den vanliga klassen tog Long John’s Sparrow hem det med 51 arter (Adrian Jayewardene, Martin Olgemar och Tom Arnbom), följt av Snösparvarna 45, Fotokryzzarna 38, Koltrasten 35, Kråkfötterna 33 och Holken 25. I det sistnämnda laget gick de endast på synliga observationer, då en av medlemmarna är hörselnedsatt. Fantastisk prestation.

Över 45 lokaler besöktes, från Lillsved i norr till Björkvik i syd, samt mellan Stavsnäs och Kovikstippen. I stort sett besökte alla Gustavsberg hamn för mandarinanden. Andra välbesökta lokaler var Tjustvik, Kovikstippen, Ekobackstippen (Farstatippen), Farsta slott, Ekedalsklippan samt Björkvik.

Förutom tävlingsdelen är rallyt främst för att få en viss överblick av fåglarna på Värmdö fastland när det är som svårast att hitta fåglar, samt att vi tillsammans genomför en social ”happening”. Vi avslutade med en mycket uppskattad korvgrillning vid Ekedalsspåret. Tack Johan för att du fixade grillningen och Maria för att du ordnade med priser.

Titta gärna på Pernillas och Magnus fågelbilder från rallyt i Värmdö Fågelklubbs Facebookgrupp!

Här är artlistan:
Knölsvan, sångsvan, gräsand, kricka, vigg, alfågel, knipa, salskrake, storskrake, fasan, gråhäger, storskarv, sparvhök, duvhök, havsörn, ormvråk, vattenrall, sothöna, fiskmås, gråtrut, havstrut, tamduva, ringduva, berguv, kattuggla, mindre hackspett, större hackspett, spillkråka, gröngöling, nötskrika, skata, kaja, kråka, korp, sidensvans, svartmes, tofsmes, entita, blåmes, talgoxe, skäggmes, stjärtmes, kungsfågel, gärdsmyg, nötväcka, trädkrypare, koltrast, björktrast, rödhake, gråsparv, pilfink, järnsparv, bofink, bergfink, stenknäck, tallbit, domherre, grönfink, större korsnäbb, mindre korsnäbb, steglits, grönsiska, gulsparv och sist men inte minst mandarinand.

Tom Arnbom

Samling vid "gerillamatningen" i Östra Ekedal - flera lag avslutade där i hopp om att få in rödhake och bofink. Foto: Martin Olgemar
Samling vid "gerillamatningen" i Östra Ekedal - flera lag avslutade där i hopp om att få in rödhake och bofink. Foto: Martin Olgemar

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter